לוכד נחשים בחרוצים הוא בעל מקצוע לכל דבר. לוכדי נחשים בישראל צריכים לקבל היתר והכשרה מתאימה מרשות הטבע והגנים (רט"ג).לוכד שאין ברשותו מסמכים מתאימים עלול להיות בלתי מקצועי, מה שעלול לסכן אותו ואת יתר האנשים בסביבה. אם נתקלתם בנחש בסביבת המגורים, או העבודה שלכם – אל תהססו ואל תתמהמהו – התקשרו אלינו מייד ונשמח להגיע ולטפל עבורכם בבעיה. אז איך מוצאים לוכד נחשים מוסמך ומורשה? ולמה בכלל צריך להזמין לוכד נחשים?
למה צריך להזמין לוכד נחשים בחרוצים?
נחשים הם בעלי חיים מסוכנים. על כך אין ויכוח. יחד עם זאת, לא כולם מסוכנים ויתרה מכך – נחשים בישראל הם בעלי חיים מוגנים ואסור לפגוע בהם. ראשית, נחשים לוקחים חלק חשוב בשמירה על המאזן האקולוגי בכל סביבה בה הם חיים. הם טורפים ולכן הם אחראים על הדברת מזיקים טבעית ויעילה, בעיקר בסביבה הטבעית, שבה בני אדם לא משתמשים בחומרי הדברה למשל. שנית, זיהוי נחשים, הבחנה בין נחש ארסי לנחש שאינו ארסי וכן הכרת כללי הזהירות ואמצעי הבטיחות הנדרשים בעת טיפול בנחשים, הם ידע שנמצא רק בידי אנשים שעברו הכשרה מתאימה. כמו שלא תעזו לאכול פטריה שמצאתם בשדה, כי היא עלולה להיות רעילה ומסוכנת, כך לא תנסו לגעת, או להתמודד בכוחות עצמכם עם נחש בלתי מזוהה, שעלול להיות ארסי ולהכיש אתכם. לכן חשוב להזמין לוכד נחשים מוסמך ומקצועי, אם נתקלתם בנחש בסביבת המגורים, או העבודה שלכם.
איפה מוצאים לוכד נחשים בחרוצים?
כדי למצוא לוכד נחשים מוסמך ומורשה, תוכלו להיכנס לאתר של רשות הטבע והגנים. שם תמצאו רשימה מלאה של כל לוכד נחשים מוסמך ומורשה ברחבי הארץ, כך שגם לוכדי נחשים בחרוצים יופיעו ברשימה.
מה עושים אם פוגשים נחש?
בין אם אתם בטבע, בבית, או במקום העבודה ונתקלתם בנחש, יש כמה כללי התנהגות מאוד ברורים, המיועדים להגן עליכם מפני הכשה ולאפשר לנחש להתרחק בבטחה למקום שבו לא יפגוש בני אדם. אסור לנסות לגעת, או ללכוד בכוחות עצמכם את הנחש בשום אופן. אם גיליתם אותו בתוך הבית, או בתוך מקום סגור אחר – פתחו לרווחה את הדלת והתרחקו מהנחש ומדרכי הגישה ממנו אל הדלת – קיים סיכוי טוב שהוא יעדיף לצאת. הזמינו מייד לוכד נחשים, שיתפוס את הנחש, גם אם הוא כבר יצא מהבית וירחיק אותו לסביבה בטוחה לצמיתות. הימנעו מתנועות חדות בקרבת הנחש, כדי לא לגרום לו להרגיש מאויים.
תנועה מהירה וזיהוי חום גופכם עלולים לגרום לנחש להרגיש מאויים ולנסות להכיש. צלמו את הנחש, כדי לאפשר ללוכד לזהות את מין הנחש, אם הוא הצליח לברוח ולהסתתר עד שהגיע הלוכד, או חלילה במקרה של הכשה – זיהוי ודאי של מין הנחש יקל על הטיפול. במקרה של הכשה יש להתקשר מייד לשירותי החירום ולהתפנות מיידית לבית החולים. חשוב לשמור על קור רוח ככל האפשר. רצוי לקרר את אזור ההכשה עם קרח, כדי להאט את זרימת הדם והתפשטות הארס בגוף. אסור לשים חוסם עורקים בכוחות עצמכם, או לנסות למצוץ החוצה את הארס. פעולות אלה עלולות לסכן חיים. חשוב לשמור על אווירה רגועה ככל האפשר, להימנע מתנועות מיותרות – כדי לא להאיץ את זרימת הדם ולהמתין לאמבולנס. בנוסף – יש להציג את תמונת הנחש בבית החולים כדי שינסו לזהות אותו ואת הנסיוב המתאים לטיפול בהכשה.
למה נחשים מתקרבים לבני אדם בחרוצים?
בניגוד למה שנהוג לחשוב, נחשים לא פועלים מתוך ערמומיות ורשעות, אלא מתוך צורך קיומי בלבד. אם אתם גרים בשכונה חדשה בחרוצים, אתם ודאי יודעים שלפני שגרתם בה, הייתה זו סביבת מחיה טבעית לבעלי חיים רבים, ביניהם נחשים. הנחשים מחפשים מקומות חדשים לגור בהם ולפעמים בניה ופיתוח בסביבת המחייה המקורית שלהם דוחקת אותם אל אזורים מיושבים, שם הם מחפשים מזון ומחסה.
איך להימנע ממפגש עם נחשים בחרוצים?
בעיקר אם אתם מתגוררים באזור פחות עירוני ויותר קרוב לטבע, או מטיילים בטבע, חשוב לנקוט כללי זהירות פשוטים: לא להזיז אבנים גדולות, להימנע משיטוט באזור בשעות החשיכה, להימנע משיטוט באזורים עם צמחייה צפופה, שם יכולים להסתתר נחשים, לדאוג לאטימה של מחסנים, מרתפים ופתחי ביוב, כדי למנוע מנחשים אפשרות להיכנס ולהשתקע בקרבתכם.
אילו מיני נחשים פעילים במיוחד בחרוצים?
הנחשים הפעילים ביותר ברחבי ישראל וגם בחרוצים הם זעמן וצפע. זעמן אינו נחש ארסי. הוא נוהג אף לתקוף נחשי צפע ולהרחיק אותם מסביבת המחיה שלו, כך שאם יש לכם זעמן בחצר – כדאי להשאיר אותו שם (כמובן רק אחרי שתזמינו לוכד נחשים שיזהה עבורכם בוודאות שמדובר בזעמן ולא בנחש ארסי). בניגוד לזעמן, נחש צפע הוא ארסי ומסוכן ביותר – הכשה שלו יכולה לגרום למוות וחשוב להימנע ממגע איתו בכל מחיר.
לוכד נחשים בחרוצים – מכיר את הנחשים מקרוב
הנחשים מתחילים את תקופת הפעילות שלהם באביב. עונת השיא שלהם היא הקיץ, שבו הם פעילים בשעות הלילה ואילו בשעות היום הם מחפשים מקומות קרירים ונוחים לנוח בהם לקראת הלילה הבא. בטבע הם מעדיפים לישון במחילות מתחת לאדמה ואילו בסביבה אנושית הם יחפשו מקומות קרירים, מבודדים וחשוכים כמו מחסנים, מרתפים, או סתם ערימה של ציוד המונחת ללא שימוש על הדשא בחצר. בישראל הם פעילים במיוחד באזורים מדבריים, אבל לא אחת הופיעו בחדשות מקרים של הכשת נחש צפע דווקא באזור הכנרת למשל, או בחלקים אחרים של הארץ והתגלו נחשים בתוך בתים בערים במרכז הארץ, ביניהן גם כפר סבא למשל. בכל מקרה, ככל שאזור המגורים שלכם קרוב יותר לטבע, על גבול שכונת מגורים, בישוב כפרי, או אפילו אם יש לכם גינה עם צמחיה פרועה ולא מטופלת, יש סיכוי גבוה יותר להיתקל בנחשים.
לסיכום
לכידת נחשים בחרוצים היא עניין למקצוענים בלבד. כל ניסיון לטפל בנחש בכוחות עצמכם עלול להיות מסוכן מאוד ואף לא חוקי. שמרו על סביבת המגורים שלכם באמצעות פינוי הגינה מצמחיה מיותרת, פינוי החצר מגרוטאות ואשפה, אטימת פתחים במחסנים ובביוב ואם נחש בכל זאת הגיע – קראו מייד ללוכד נחשים מקצועי.